Onderzoek naar gezondheidszorg voor vrouwen met autisme

jul 16, 2021

Eén van de bevindingen in het OZA project was dat vrouwen relatief vaak vroegen naar meer onderzoek naar… vrouwen.

In 2018-2019 is door Mitzi Waltz en Elena Syurina (VU Amsterdam) onderzoek gedaan naar ongelijkheid in de gezondheidszorg voor vrouwen. Aan het onderzoek deden 100 Nederlands autistische vrouwen mee. Het engelstalige onderzoeksrapport uit 2020 is nu in het nederlands vertaald en is hier te downloaden.  

“Tijdens de analyse kwamen een aantal belangrijke thema’s naar voren die gerelateerd zijn aan het contact met zorgaanbieders, het gebruik van zorgverlening en de invloed hiervan op de gezondheid van vrouwen met autisme.

Eén van de belangrijkste thema’s was het krijgen van de diagnose ‘autisme’, in combinatie met het verloop van het traject dat vooraf is gegaan aan de diagnose, tegenslagen en vertragingen in het traject, de reacties op de diagnose en het feit dat opgemerkt wordt dat de maatschappelijke verwachtingen van de vrouw na het krijgen van de diagnose veranderen. Deze factoren bleken een langdurige impact op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid van de vrouwen te hebben.

Stress, angst en trauma leken bij te dragen aan zowel psychologische als lichamelijke klachten, serieuze slaapstoornissen, vermoeidheidsklachten en burn-out. De langdurige impact van vroegere ervaringen met de  gezondheidszorg bleek ook een bepalende factor voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van autistische vrouwen te zijn.

Tot slot was het doel van ons onderzoek ook om te kijken naar de werkwijzen in de zorg, die (mede) veroorzaken dat autistische vrouwen de zorg als minder toegankelijk ervaren. Daarnaast is een inventarisatie gemaakt van mogelijke oplossingen voor dit probleem die bedacht zijn door onze deelnemers.”

Naar de inhoud springen